Az egészségmegőrzés

 Az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés és az egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás a mai világunkban elengedhetetlen, mivel sok külső negatív hatás éri a szervezetünket nap, mint nap, gondolok itt elsősorban a stresszes- és a mozgásszegény életmódra, illetve a szmogos környezetünkre. Helyes táplálkozással és az élelmiszerek átgondolt kiválasztásával hozzásegíthetjük szervezetünket a megfelelő működéséhez, mivel az étkezési és táplálkozási szokásainknak hatalmas jelentőségük van az egészség megőrzésében.

A különféle növényi magvak, valamint tejtermékek és egyes húsfélék jótékony élettani hatásokat rejtenek magukban. Azokat az élelmiszereket, melyek segítik az egészség megőrzését, csökkentik a megbetegedéseket, illetve a gyógyszeres kezelés hatékonyságát is erősíthetik, funkcionális élelmiszereknek nevezzük. Jelentős szerepük van a szív- és érrendszeri, a daganatos, az emésztőszervi, egyéb betegségek megelőzésében, befolyásolják a fizikai és szellemi teljesítőképességet és lassítják az öregedési folyamatokat is.

Összetételüket a korszerű táplálkozástudományi ismeretek alapján alakítják ki, ahol mindenképpen törekednek az egészségmegőrző és egészségjavító hatásuk elérésére is. Ezek csakis kizárólag természetes élelmiszerek lehetnek, nem kaphatóak kapszulák formájában. A kapszulákkal beszedésével csak hozzásegíthetjük szervezetünket a megfelelő működéshez, de hatásukat tekintve az élelmiszerek jóval hatékonyabbnak bizonyulnak. Ezen élelmiszerek gyártásánál a jótékony összetevőkre koncentrálnak. Növelhetik a már bennük lévő jótékony összetevőket, vagy akár dúsíthatják is más összetevőkkel (pl.: probiotikum, ásványi anyagok vagy a vitamin) és az sem kizárt, hogy az élettani hatást vizsgálva kicserélnek az élelmiszerben előnytelen összetevőket jótékony összetevőkre.

Ezeket az élelmiszereket már hazánkban is egyre többen ismerik, de sohasem késő megbarátkozni velük. Sokan már rendszeresen fogyasztják is a teljes kiőrlésű gabonákból készült pékárukat; a magas rosttartalmú termékeket; a módosított zsír- és koleszterintartalmú omega-3 zsírsavakkal, növényi koleszterinekkel kiegészített margarint, amelyet kifejezetten a koleszterincsökkentésére fejlesztettek ki; a csökkentett nátrium tartalmú termékeket, a szelénnel dúsított tojást vagy kenyeret; a vitaminokkal dúsított gyümölcsleveket; a jódozott vagy akár fluoridozott sót; valamint a probiotikus joghurtokat.

A funkcionális élelmiszerek rendszerint hasonló kinézetűek, ízűek és illatúak is, mint a már jól megszokott társaik. Megfontolandó azonban az a tény, hogyha a régit választjuk, azt a szervezetünk egy idő után megbosszulhatja valamilyen betegség formájában, vagy ha az újat választjuk, hozzásegíthetjük testünket a későbbi betegségek kialakulásának megelőzéséhez is. Rajtunk áll a döntés!

Egészséges táplálkozási irányelvek

Sokszor már nem tudjuk, mit helyes és mit helytelen ennünk. Az alábbi ajánlások táplálkozási szaktekintélyektől, például kormányok egészségügyi minisztériumaitól származnak. Ezek az irányelvek valamennyi fontos tápanyag megfelelő bevitelét és egyenlegét szavatolják, ezek a szénhidrátok, a fehérjék, a zsírok, a vitaminok és az ásványi anyagok.

Válasszon tápláló étrendet
Állítsa össze étrendjét sokféle ételből, így gondoskodjék egészségesebb, olcsóbb, könnyebben elkészíthető fogásokról

 

Legyen gondja testsúlyára
Előzze meg az elhízást azzal, hogy kevesebb zsírt, cukrot és alkoholt fogyaszt. Mérsékelje a fogások méretét (mondjon nemet a második kínálásra) és fokozza fizikai tevékenységét.

 

Egyen kevesebb zsírt
Fogyasszon inkább halat, baromfit és sovány húst; távolítsa el a zsírt a húsról, ne egye meg a baromfi bőrét. Mérsékelje a kenyérre kent vagy a főzelékek elkészítéséhez használt margarin vagy vaj mennyiségét. A főzéshez a lehető legkevesebb zsiradékot használja. Korlátozza a tejszínes, a zsiradékban sütött ételek és a nyalánkságok élvezetét,

 

Egyen kevesebb cukrot
Mellőzze vagy mérsékelje az édességek, a cukorka, a cukor, az édes üdítőitalok, a szörpök, az édes sütemények fogyasztását. Csökkentse a cukor mennyiségét a házilag készített süteményekben. Az eltett vagy konzervgyümölcs helyett egyen inkább nyers gyümölcsöt. A szénhidrátot inkább keményítőt és rostot tartalmazó ételek formájában fogyassza. Egyen fekete, korpás vagy teljes magvakat tartalmazó kenyeret, a burgonyát zsír nélkül készítve fogyassza.

 

Egyen több kenyeret és gabonaneműt, gyümölcsöt és zöldséget
Fogyasszon több gyümölcsöt és főzeléket, ezen belül zöldfőzeléket, burgonyát és kukoricát; teljes kiőrlésű gabonából készült készítményeket (gabonapelyhek, kenyér, korpa, rizs- és zabliszt) részesítse előnyben.

 

Igyon kevesebb alkoholt
Tartsa fenn az alkoholfogyasztást ünnepi alkalmakra, egy napon csak egy ilyen alkalom legyen.

 

Használjon kevesebb sót
A túlzott sóbevitel megemelheti a vérnyomást. Használjon kevesebb sós eljárással készült ételt, így zöldség- és húskonzervet, csipszet, ropit, hús-pástétomot. Olvassa le a gyári készítmények címkéjéről, mennyi konyhasót tartalmaznak. Főzéshez és az asztalnál csak kevés sót használjon.

 

Mozdítsa elő a szoptatást
Az anyatejes táplálás a legjobb táplálkozási nekiindulás az életnek.

 

Igyon több vizet
Igyon tiszta vizet az édes üdítők, kávé, tea, gyomorerősítők és egyéb szeszes italok helyett.

Életmódi szabályok

Ne dohányozzon

 

Szeszes italt igen kis mennyiségben vagy egyáltalán ne fogyasszon

 

Tartsa fenn ideális testsúlyát

 

Mellőzze a telített zsírok fogyasztását

 

Mozogjon rendszeresen

 

Végezzen lazítógyakorlatokat. Figyelem: A koszorúérbetegségre hajlamosító tényezők egyéb érbetegségek kockázatát is növelik, ilyen például az agyerek megbetegedése vagy az alsó végtagok érszűkülete.

Extra tippek a táplálkozáshoz

  • Ne egyen húst mindennap, ha eszik, csak kis mennyiségben
  • Szorítsa korlátok közé tea- és kávéfogyasztását
  • Mellőzze vagy csökkentse a gyorsételek fogyasztását
  • Hetente legalább kétszer egyen halat
  • A növényi étel jót tesz - legyen reggelijének része
  • Az számít igazán, amit rendszeresen eszik, nem amit csak alkalmanként

 

Partnereink