Finanszírozási és forráshiányt pótló javaslat

Az Egyesület és lobbicsoport finanszírozási és forráshiányt pótló javaslata:

"VÉSZJELZÉS", rendkívüli 3 éves finanszírozási program részletei.

Az Egyesület kommunikációjában és a döntéshozókkal történő egyeztetés során az alábbi elképzeléseket szorgalmazza, és kívánja megvalósítani. Az egészségügy jelentős forráshiánnyal küszködik, amelynek megoldására az alábbi elképzelés megvalósítását szorgalmazzák.

1./2017. az egészségügy rendbe tételének éve kell, hogy legyen. Ezért kérjük, hogy a Kormányt a 2017-es év költségvetését úgy állítsa össze, hogy a 2015. költségvetési számokhoz viszonyítva +3%-ot biztosítson egészségügyi forrásokra. egyszeri, rendkívüli kiadásként.

A forrásnövekedést

50%-át az egészségügy diagnosztikai és eszközparkjának felújítására fordítsák,

25%-át az egészségügyben dolgozók bérrendezésére, beleértve a kisegítő személyzetet is.

25%-ot az OEP részére gyógyszer és gyógyászati segédeszköz támogatásának növelésére, elsősorban a krónikus betegek terheinek csökkentésére.

2018-ban 2% rendkívüli forrást kell biztosítani a költségvetésből,

2019-től pedig a 2015. költségvetési számot 1%-kal növelve folyamatosan az egészségügy rendelkezésére kell bocsájtani.

2./ Szolidaritási különadó a kiemelt jövedelmekkel rendelkező magánszemélyekre az alábbiak szerint %-os meghatározásban (3 éves program)

• nettó 300.000 Ft felett 1%
  • nettó 500.000 Ft felett 1,5%
  • nettó 750.000 Ft felett 2%

Vállalkozók és cégek részére

(Nem kívánjuk alkalmazni az adót azok irányába, akik már más jogcímen külön adót fizetnek a költségvetésbe.)

• 50.000.000 Ft nettó árbevétel után 1%
  • 100.000.000 Ft nettó árbevétel után 1,5%
  • 200.000.000 Ft feletti nettó árbevétel után 2%

kizárólag az egészségügyi ellátó rendszerre fordítva a 2015-ös költségvetési számok változatlanul hagyása mellett.

3./ Az állampolgárok szabad rendelkezése szerint adójukból felajánlható de fel nem ajánlott 1+1% automatikus átirányítása az egészségügyi ellátó rendszerbe beleértve az egyházaknak felajánlható, de arról nem rendelkező összegeket. Az így befolyt összeget a fentiek szerinti irányelvek alapján kell felhasználni.

Tisztában vagyunk azzal, hogy ezek a terhek jelentősek bizonyos rétegek részére, ezért a szolidaritási különadót egyszeri alkalomra, 3 éves időszakra kérjük bevezetni.

A keletkező források elköltését szakemberekből illetve civilekből álló munkacsoport hivatott ellenőrizni. A program elfogadása azzal jár, hogy életünk ezen nagy területe, amelyre mindannyian számíthatunk jelentős lépést fog előre tenni.

A program el nem fogadása konzerválja a jelenlegi viszonyokat, a betegeknek hosszadalmas szenvedéseket okoz és emberek gyógyulását akadályozza, és az életüket is veszélyezteti.

A józan gondolkodás alapján a programnak más alternatívája nincs. A döntéshozók felelőssége az egész társadalommal szemben ezen a területen létfontosságú és emberi hozzáállásukat is meg mutatja.