Senior egészségprogram

Nyugdíjasok és idősek életminőségének javítása

Az idősek mentális állapota és a betegségek közötti összefüggések

A nyugdíjaskor elérkeztével az emberek egy társadalmi fordulóponthoz érkeznek, kikerülnek egy jól megszokott közösségből, a mindennapi aktív életet hirtelen felváltja a passzív időszak Ezt a helyzetet mindenki másképp éli meg.

Az egyik csoport megkeresi az utat egy másfajta közösségbe való beilleszkedéshez, mint pl.. nyugdíjasklub, kertész klub, közös szabadidős programok, stb. Illetve a nyugdíjasok másik része boldogan éli meg családban vállalt új fajta szerepet, mint pl. unokázás, kert körüli teendők, több időt fordíthat kedvenc időtöltésire, mint pl. horgászás, barkácsolás stb.

A nyugdíjaskor elérkeztével az emberek nagy része viszont mellőzöttnek érzi magát, nem találja helyét a társadalomban. Nehezíti a helyzetet amennyiben magányos, család és barátok nélküli emberről van szó.

Összegezve: a nyugdíjaskor elérkeztével amennyiben az idős ember a családtól nem kap megfelelő támogatást, illetve nem találja helyét a társadalomban, nem illeszkedik be egy újfajta közösségbe (klubok,stb.) akkor előbb utóbb pszichés zavarok léphetnek fel. Ez végül a test megbetegedését is elősegíti és lényegesen rontja az életminőségét. Bizonytalan lesz a jövőképe, elkezd szorongani. jobban odafigyel magára és félelemmel tölti, hogy mennyire fogy a testi és lelki ereje.

A szorongás mellett szinte szükségszerűen megjelenik a depresszió is, a kilátástalanság érzése,

hangulati nyomottság, kedvetlenség, érdektelenség, örömtelenség tüneteivel. az egyébként

kisebb jelentőségű testi panaszok fel erősödnek. és válnak elviselhetetlenné. Az állandó, ok nélküli fáradtság, gyengeség, fejfájás, alvászavar, étvágytalanság, fogyás, gyomor- és bélpanaszok hátterében igen sok esetben ez áll. A depresszióban szenvedő ember minden sötétnek lát. A kellemetlen eseményeket sokkal kellemetlenebbnek éli meg, a közömböseket rossznak és a kellemeseket egyáltalán nem veszi észre. A gondolkozás egyre inkább beszűkül és csak a bajokra koncentrál.

A kor előrehaladtával a gondolkozás minősége változik. A figyelem és elsőként a rövid távú, majd a hosszú távú emlékezés funkciói romlanak, az új befogadása egyre nehezebb a gondolkozás merevebbé válása miatt. Ha ugyanakkor az információs hálózat is beszűkül, az idős ember egyre inkább eltávolodik a reális világtól, egyre inkább magára marad. Hajlamossá válik bizonyos dolgokat félreérteni, félremagyarázni, s részben emiatt is, egyre bizalmatlanabb lesz.

Az idős ember fontos feladata, hogy nyitott maradjon, ne veszítse el az érdeklődését, feladata, hogy küzdeni kell a gyors testi-lelki leépülés ellen. Az emlékezet romlása ellen sokat tehet tanulással, keresztrejtvényfejtéssel, olvasással, stb. A test karbantartására fokozott kell ügyelnie, hangsúly kell fektetni a testmozgásra, bizonyos szűrővizsgálatok is elengedhetetlenek. Az idő előrehaladtával romlik a keringés, krónikussá válhatnak bizonyos betegségek, ezért fontos az orvosi ellenőrzés. A mozgásszervi panaszok olykor elviselhetetlenné válnak, ezért annak nemcsak gyógyszeres kezelése, de a rehabilitációt is forszírozni kell. Fizikoterápiás kezelések, illetve a megfelelő gyógyfürdők igénybevételével, testi-lelki fájdalmai is jelentősen enyhülhetnek.

Nagyon fontos kiemelni, hogy nem csak a nyugdíjas, - a család, a közeli és távolabbi környezet feladata de a társadalom feladata is, hogy az idősek, hogyan élik meg életük hátralévő részét.

A Betegút szerepvállalása az idős emberek életminőségének megtartásában

A Betegút Egyesület azért hozta és hozza létre minden teleülésen a kézen fogva a családokért egészségklubot, hogy egy családban az újszülöttől az aggastyánig mindenki megkapja a legnagyobb odafigyelést és segítséget. Egy depressziós országban élünk, ezért sokkal nagyobb törődést igényelnek emberek a társadalomtól. Egy -egy új élethelyzetet (iskolakezdés, kamaszkor, munkába állás, családalapítás, szülés, munkahely megszűnése – nyugdíjba vonulás, öregkor) mindenki másképp éli meg, de az öregkor talán, amely a legnehezebb élethelyzet.

Az Egészségút Egyesület különösen szívügyének tartja az idős emberekkel való kapcsolattartást, az idős embereke való odafigyelést és reméljük ez a programunkban is megmutatkozik.

Maga az idős ember sokszor nem ismeri fel, hogy egészségi állapotában bekövetkező változás orvosolható, ez a probléma akár,testi, akár lelki. Különösen igaz ez a depressziós emberekre. Akik nem mérlegelik, hogy orvosi segítséggel egy fájdalommentes, élhető, tartalmas életszakasz állhat előttük.

Komoly felelősség és társadalmi szerepvállalás például egy klubnak vezetése, ahol a klubtagok nagy része idős, illetve a családban, vagy környezetében idős ember él.

A figyelemfelhívás az Egyesület által kínált lehetőségekre.

Az Egyesület külön programot dolgozott ki az idősek részére. Tette ezt azért mert az Egyesület tagjai különösen érzékenyek az idősek problémáira és tette azért is mert tevékenységünk elkezdése óta egyre több idős ember keress bennünket. Ezáltal egyre több tapasztalatot szereztünk, hogy milyen problémákkal küszködnek.

Ami nekünk fiataloknak, vagy a középkorúaknak természetes az egy idős embernek nem feltétlenül az.

Gondolok itt a modern világunk eszközeire, mint az számítógép, okos telefon internet használata.

Itt sok információhoz jutunk, sok kérdésre megtaláljuk a választ. Egy idő ember nem biztos, hogy ért ezek eszközök használatához. Sokszor kiszolgáltatott, mert bizonytalan, hogy problémájával kihez és hogyan forduljon.

Munkák során többször megtapasztaltuk, hogy egy-egy rosszullét esetén az Egyesület telefonszámát hívták és nem a mentőt, vagy ügyeletes orvost.

Még nem volt rá szükségük nem is voltak tájékozottak ez irányban hol és milyen segítséget kaphatnak, ha rosszul vannak Ők vagy családtagjaik.

Az Egyesület munkatársai örömmel segítettek és többször talán életet is mentettek, ha nem közvetlen, de közvetve.

Ezek az esetek adták az inspirációt, hogy szükség van egy forródrót vonal működtetésére az idős emberek számára

Forróvonal működtetése az idős – egyedülálló nyugdíjasok részére

Ennek keretében az Egyesület soron kívül bármikor tanácsadást biztosít egészségügyi, ellátási,

kezelési kérdésekben. ( a gyógyítási folyamatokba nem avatkozunk bele!).

Életmentő kártya

Az idős emberek általában mobilisek. Bevásárolni járnak, orvoshoz, gyógyszertárba, közösségbe, barátokhoz, családhoz utazhatnak.

Az életmentő kártya egy rosszullét, vagy baleset esetén a kártyán található hasznos információk (gyógyszerallergia, chr, betegség magas vérnyomás, cukorbetegség, kóma miatt fontos!!, epilepszia) a segítségére siető szakembernek (mentő, ügyelet, stb.) nagyon fontos támpontot nyújthat. az ellátás során és nem utolsósorban a hozzátartozó elérhetőségéhez is azonnal hozzájutnak.

Az életmentő kártya megvásárlásával az Egyesület a forródrót működtetésén kívül további ingyenes tanácsadást, segítséget nyújt az alábbi témakörökben.

Rehabilitációs lehetőségek

Előfordulhat, hogy egy fájdalmas reumatológiai problémákkal küzdő, vagy erősen mozgáskorlátozott ember nem tud bizonyos kezelési és rehabilitációs lehetőségekről és legkülönbözőbb segédeszközök szükségességéről, illetve azok beszerzéséről. Ezek lehetőségeiről személyre szabottan kaphat tájékoztatást.

Szociális és egészségügyi támogatások segélyezésekkel kapcsolatos kérdések

Egy idős ember sokfajta kedvezményre jogosult szociális helyzettől függően (különböző szociális ellátásoktól a gyógyszertámogatásokig, orvosi segédeszközök beszerzésével és támogatásával kapcsolatos információkig.

Ezek nyomtatványok beszerzése, kitöltése és a megfelelő hivatalos intézményben való eljuttatása nem mindig egyszerű feladat. Tőlünk tájékoztatást kaphat a lehetőségekről.

Szakorvosi konzíliumok szervezése, műtéti előjegyzés

Előfordulhat, hogy az idős ember maga szeretne kezdeményezni egy szakorvosi konzíliumot, vagy privát intézményben való vizsgálatot szeretne kérni, erre is lehetőség van.

Amennyiben ez idős ember műtéti előjegyzésre vár, de állapotában negatív változás áll be, segítünk az újbóli felülbírálás szorgalmazásában.

Jogsegélyszolgálat

Az egészségügyi ellátórendszerben keletkezett vitás – esetleg jogi kérdések körében ingyenes

tanácsadást biztosítunk.

Szociális, vagy egészségügyi ellátórendszerben való elhelyezés

Az egyedülálló, vagy magukra hagyott idősek ápolásával és elhelyezésével kapcsolatos

információk .Amennyiben az idős egyedülálló, család nélküli szakszerű tanácsadást biztosítanak szakembereink különböző ügyeinek elintézésben, ill. szociális vagy egészségügyi intézményben történő elhelyezésében való gondoskodás. ( Rehabilitáció: gyógyszanatórium, Daganatos betegségben szenvedőknek: Hospice ház, illetve szociális intézményben való elhelyezésben való segítség.

Természetes egy nyugdíjaskori ember még jó egészségnek örvendhet és aktív életet élhet

A gondolkozás minőségi változásába nemcsak az előbbiek, azaz a negatívumok tartoznak. Az idős

ember, éppen korábbi tapasztalatai, valamint tudásának felhalmozódása és letisztulása miatt

magasabb szintről képes látni az eseményeket, mint a fiatal.

De más téren is tapasztaljuk az idős ember személyiségének pozitív változását. Éppen azért, mert

nem vonja el figyelmét számos, utólag fölöslegesnek bizonyuló esemény, ítéletei higgadtabbak,

fegyelmezettebbek, érzelmi viharok kevésbé sodorják el őket. Erejükkel, idejükkel jobban tudnak

gazdálkodni,, türelmesebbek és elfogadóbbak, mint korábban.

A nyugdíjas ember tehát, ha aktív úgy mi is számítunk segítségükre, bölcsességükre és szaktudásukra.

Az Egészségút Egyesület Kézen fogva a családokért egészségklub fontossága

A klubvezetőnek fontos feladta, hogy a településen felmérje a helyzetet, vagy közvetlen, vagy közvetve a klubközösségbe fontos bevonni a hátrányos helyzetű, vagy magányos embereket . Megoldást kell kínálni egy függőségben lévő embernek egy tébláboló fiatalnak, egy depressziós anyukának egy munkáját elvesztő vagy nyugdíjba vonuló embernek. Jövőképet kell mutatni, hogy minden kritikusnak tűnő élethelyzetből is lehet kiutat találni, csak tudni kell ezeket az embereket kézen fogni!!!

Az Egyesület segítséget nyújt a klubvezetőknek. Szakemberek által kidolgozott programokkal irányítjuk munkájukat, illetve egy már működő nyugdíjas klubbal is tudunk együttműködni.

A klubvezetőknek fel kell hívni a figyelmet az Időseknek, hogy a klubban nem csak közösségre találnak,de mint testi, mind lelki problémáikra választ kaphatnak a programsorozatban.

A számukra hasznos információkon kívül tanácsokat kapnak az időskori táplálkozás irányelveiről, a pszichéről, a bőrápolásról, rehabilitációs lehetőségekről és még sok minden másról.

A klubvezetők által juthatnak hozzá az életmentőkártyához is.

Az Idősek részére az Életmentő kártya megvásárlásával ingyenessé válnak a fentiekben részletezett tanácsadásokra.

Egy idős magára hagyott ember aki elvesztette a családját, vagy a család engedte el a kezét.

Az Egyesület szakemberei személyre szabottan foglalkoznak a problémáival és végig kísérik Őket az úton.

Ne feledjük egy idős ember sokszor tanácstalan, különösen idegen terület részükre az egészségügyi és szociális ellátórendszer. Előfordulhat, hogy magányos, lehet van családja, de távol él tőlük. Az idős emberek különösen érzékenyek és az Ő szavukkal élve „senkinek nem szeretnének terhére lenni”, még a saját gyermekeiknek sem. Sokszor szégyenlik panaszaikat és még jobban szégyellenek segítséget kérni Sok esetben nincs is tudomásuk a lehetőségekről, de mi közös erővel tegyünk azért, hogy ezt a lehetősége megadjuk nekik.